Les olives i l’oli a I-4

Sac, pinta, borrassa i a collir!

Vam començar el projecte quan vam sortir de la classe buscant coses de la tardor i ens vam trobar a la Sra Rosa Maria que estava collint olives a l’oliver que tenim a l’escola, però que havia perdut a la seva ajudanta l’oliveta.

A partir d’aquí vam decidir que un dia aniríem al parc del mas Vilanova a veure si trobàvem l’oliveta, ja que allí hi ha molts olivers.

I sí, la vam trobar, estava a dalt d’un oliver i ens estava esperant, després de fer-nos fotos amb ella la vam prendre cap a l’escola.

Per continuar treballant les olives, vam fer un mural a la porta de l’entrada d’I4, un oliver gran on les mans dels nens i nenes representaven les fulles de l’oliver i els seus dits les olives.

També vam fer algunes fitxes on els nens havien de:

  • Retallar els estris que es necessitaven per anar a collir 
  • Veure les diferents parts que tenia un oliver.
  • Fer el dibuix de què més ens havia agradat de l’excursió.
 

També vam fer altres activitats com:

  • Un treball manual per a les nostres famílies que era un punt de llibre que representava una branca d’oliver, la vam fer esquitxant les fulles d’oliver a la cartolina i les olives eren boles de paper negre de seda, a darrere hi anava una dita.
  • Provar diferents tipus d’olives tant de verdes com de negres amb pinyol i sense.
  • Tastar el pa amb oli.
 

Però no vam acabar de lligar-ho tot fins que no vam anar d’excursió on vam veure tot el procediment que se segueix d’ençà que es cullen les olives fins que surt l’oli.

El lloc era l’Ecocamping de Vinyols, començàvem estirant les borrasses sota els olivers per collir les olives amb unes pintes que ens van deixar, després en recollíem per ficar-les en conserva en un pot de vidre amb romer, farigola i aigua amb sal i finalment anàvem a veure els animals que hi havia per la granja. Tot un matí molt productiu, però aquí no s’havia acabat tot, vam agafar forces amb el dinar per poder continuar la tarda i acabar de veure el procés. Vam anar a un molí on vam veure com es descarregaven les olives, se separaven de les fulles i passaven per un munt de màquines fins que veiem sortir un raig d’oli. 

Va ser un dia molt intens i cansat, però productiu a la vegada on vam acabar d’entendre tots els dubtes que ens sorgien al principi quan vam començar a parlar de les olives.