Intercanvi ERASMUS a Suècia

AMB ELS ESTUDIANTS SUECS

L’experiència d’un intercanvi Erasmus a Suècia va ser una oportunitat única per a un grup de 22 alumnes de 4t d’ESO acompanyats per les professores Mariló Rodríguez i Mai Rodas. Aquest programa els va permetre conèixer de prop la cultura sueca i viure experiències emocionants en un entorn diferent al seu. 

L’anada a Suècia va ser l’última setmana del mes d’abril, i la rebuda dels estudiants suecs a la nostra ciutat va ser la primera setmana de juny.

Durant el seu viatge a Suècia, els alumnes van tenir l’oportunitat de visitar llocs fascinants i conèixer les seves particularitats culturals. Una de les activitats més remarcables va ser la visita al Museu d’ABBA, on van poder submergir-se en la història i la música d’aquesta famosa banda sueca. A través dels objectes personals exposats, com vestuari i instruments musicals, van poder comprendre l’impacte global d’ABBA i la seva influència en la cultura musical.

Un altre moment destacat va ser l’exploració d’un autèntic poble víking. Aquesta experiència va transportar els alumnes als temps antics i els va permetre entendre la vida quotidiana d’aquests guerrers nòrdics. Des de les seves cases fins a les seves eines, van poder imaginar com era la seva societat i comprendre millor la història de Suècia.

La visita a Estocolm, la capital sueca, va ser una experiència també impactant. L’arquitectura majestuosa i l’encant històric de la ciutat van deixar els alumnes bocabadats. 

A més, van tenir l’oportunitat de conèixer el sistema educatiu suec mitjançant una visita a una escola local assistint a classes, realitzant tallers i treballant en el projecte cooperatiu en que es centrava l’objectiu de la mobilitat Erasmus. Aquesta comparació amb el seu propi sistema educatiu va obrir les seves ments a noves perspectives i a la comprensió intercultural.

La part més valuosa d’aquest intercanvi va ser la connexió amb els estudiants suecs i la creació de nous vincles d’amistat. A través del compartir de tradicions i experiències culturals, els estudiants van créixer i entendre la importància de la diversitat cultural. Així mateix, quan els estudiants suecs van visitar la nostra ciutat, Reus,  els alumnes  catalans van tenir l’oportunitat d’ensenyar-los la seva pròpia cultura, fomentant un intercanvi mutu de coneixements i experiències.

Durant aquest intercanvi, els estudiants  van treballar diverses competències que són essencials per al seu desenvolupament personal, acadèmic i professional com ara la  competència lingüística (la pràctica de l’anglès va ser molt activa) o la competència intercultural (implica la capacitat de comprendre i apreciar les diferències culturals, adaptar-se a nous entorns i establir relacions positives amb els estudiants suecs entre d’altres.

L’intercanvi Erasmus amb  Suècia va ser una experiència enriquidora per als alumnes de 4t d’ESO;  els ha obert noves perspectives de futur i els ha proporcionat una experiència cultural i personal molt valuosa. Han après a valorar i respectar les diferències culturals, han ampliat el seu coneixement del món i han establert connexions internacionals duradores. A més, aquesta experiència els ha dotat de habilitats socials i de comunicació, així com d’una major confiança en ells mateixos.