L’origen del Cros

El Cros Pare Manyanet va néixer l’any 1989 de la mà del pare Joaquim Roig, sacerdot dels Fills de la Sagrada Família i dinamitzador de tot l’esport de l’escola Mare de Déu del Roser / Sagrada Família (SAFA), com abans s’anomenava l’avui col·legi Pare Manyanet. El pare Roig era una persona engrescadora que estimava tots els esports i es va caracteritzar per ampliar a l’escola i de retruc a la ciutat de Reus, altres activitats esportives diferents al clàssic futbol i bàsquet.

Antiga escola Sagrada Família (SAFA) de Reus. Actualment és l’IES Gabriel Ferrater

La idea doncs de l’inici d’aquesta prova va ser per homenatjar l’ex-alumne i després atleta Gaietà Cornet, que aquell any 1989 era convocat per participar en un campionat d’Europa.

L’escola Pare Manyanet sempre s’ha caracteritzat per tenir col·laboració total i desinteressada del professorat, personal de servei i pares d’alumnes; i  així va ser com es va iniciar aquesta cursa que avui ja ha superat les tres dècades: A la iniciativa del Pare Roig, s’hi van afegir les diferents àrees d’esport de l’escola: secció excursionista, que aglutinava una seixantena de persones, secció de futbol i de bàsquet, el professorat i persones que tot i no formar part de cap secció específica gaudien de la seva confiança.

En motiu del Centenari de l’escola, el 7è Cros es va començar a denominar Pare Manyanet, nom de l’escola en la nova ubicació.

L’any 1995 va morir el fundador i a partir del 8è Cros, es va dedicar a ell, “Cros Pare Manyanet, memorial pare Roig”.

L’any 2006 es va complir la majoria d’edat, i en aquest 18è cros, a més de la cursa es va presentar al vestíbul de l’escola una exposició de la història d’aquesta competició: cartells, samarretes, premis, filmacions… i moltes fotografies.

Tot i que el primer nom del cros va ser el del Gaietà Cornet, altres ex-alumnes i esportistes de la nostra escola que han destacat a nivell nacional i internacional, en altres especialitats esportives, han tingut el seu reconeixement en les corresponents edicions de la cursa.

Actualment, a la comissió organitzadora, assisteixen una vintena de col·laboradors, que amb la mateixa il·lusió del primer cros, s’esforcen per que aquesta cursa sigui un referent.