Els valors del Cros

El cros Pare Manyanet és una cursa escolar que s’emmarca dins de les diferents activitats esportives del col·legi Pare Manyanet de Reus. La seva funció doncs, a banda de promoure l’atletisme i els seus valors singulars, és la de transmetre plenament els principis, caràcter propi i valors en els quals s’eduquen els alumnes quan practiquen l’exercici físic a l’escola.

Des del punt de vista educatiu, l’esport és una gran eina i un referent per assolir la transmissió de valors molt importants per a la persona. A l’escola Pare Manyanet de Reus, treballem perquè la participació predomini a la competició, per tant, si aquest és el punt de partida, tothom pot gaudir de l’activitat física defugint del conflicte que pot produir el dualisme guanyar – perdre.

L’escolarització també suposa l’inici d’alguna que altra pràctica esportiva, per això mateix hem de tenir en compte que és un dels moments clau de l’educació de l’alumne/a, per tal d’establir les bases i assolir els conceptes, en el seu aspecte més positiu, de manera que faci més feliç i més complerta a la persona.

Així doncs, la disciplina i la constància que es requereixen per aconseguir i mantenir tant la forma física com les habilitats, ens proporcionen la identificació de les rutines i hàbits que ens podran ser útils, i d’aquesta manera els nens i les nenes aprenen el valor de l’esforç personal i del grup, el qual, en qualsevol esport pot ajudar als nostres alumnes a assolir els propis reptes, millorant així la seva autoestima.

De manera complementària, l’exercici en grup reforça les amistats, moment en el qual podem fomentar el joc net i la perseverança necessària per obtenir els resultats, així com l’empatia vers els companys i la resta de participants.

La pràctica d’una activitat física o esportiva de forma regular, també ens proporciona beneficis en l’àmbit de la salut, i a l’escola aquest és un principi que inculquem als nostres alumnes des de ben petits.

També volem tenir en compte el fet de que les activitats esportives són a l’escola Pare Manyanet un punt de trobada de les nostres famílies, per tant sempre fomentem en aquest espai un ambient amistós i de respecte als demés, per tal de fer presents els valors de la bona convivència i el civisme.