CONTINGUTS :
L’educació secundària obligatòria és una etapa més en la formació de l’alumne. S’accedeix un cop finalitzada l’educació primària. Comprèn quatre cursos acadèmics i generalment s’inicia l’any natural en què es compleixen 12 anys i s’acaba als 16.
L’etapa de l’educació secundària obligatòria proporciona a tots els nois i les noies una educació que els permet assegurar un desenvolupament personal sòlid, adquirir les competències culturals i socials relatives a l’expressió i comprensió oral, a l’escriptura, al càlcul i a la resolució de problemes de la vida quotidiana. Afrontaran amb força garantia d’èxit els nous reptes i les noves etapes (batxillerat, cicles formatius).
Les competències bàsiques són l’eix del procés educatiu. El currículum orientat a l’adquisició de competències estableix que la finalitat de l’educació obligatòria és aconseguir que els nois i les noies adquireixin les eines necessàries per entendre el món i esdevinguin persones capaces d’intervenir activament i crítica en la societat plural, diversa i en canvi continu que ens ha tocat viure.
COM S’ORGANITZA EL CURRÍCULUM?
El currículum és el conjunt de matèries que cursen els alumnes. Està conformat per una part comuna i una altra específica. Els tres primers cursos tenen una estructura semblant i el quart curs té a més un caràcter orientador de cara als estudis posteriors.
1. Comunes. Les cursen tots els alumnes. Inclouen les competències bàsiques i els continguts que ha de dominar tot l’alumnat.
El currículum corresponent a la part comuna garanteix la presència equilibrada de les matèries al llarg dels quatre cursos de l’etapa.
2. Específiques. Atenen els interessos, capacitats i expectatives de cada alumne/a. Entre d’altres, s’ofereix la segona llengua estrangera, el francés, a segon i tercer d’ESO. A 4t d’ESO s’ofereixen en forma d’itineraris o opcions.
Les matèries especifiques suposen, per una banda, un suport de reforç a les matèries comunes per a aconseguir els objectius i les competències bàsiques de l’etapa, i per altra, permet l’alumnat accedir a altres coneixements no inclosos dintre del currículum comú. Entre d’altres, podem destacar les següents matèries específiques:
- Francès
- Reforç de llengües: català, castellà i anglès.
- Reforç de matemàtiques.
- Cultura clàssica.
3. Treball de síntesi/ Projecte de recerca. Als tres primers cursos d’ESO l’alumnat ha de realitzar el Treball de Síntesi, que és substituït a 4t pel Projecte de Recerca. El fan tots els alumnes. Són unes propostes globalitzades d'ensenyament-aprenentatge a realitzar en grup, concebudes per comprovar si s’ha aconseguit, i fins a quin punt, que els alumnes siguin capaços de relacionar les competències bàsiques treballades en les diferents matèries per a l’aplicació i resolució de qüestions i problemes relacionats amb la vida pràctica.
4. Tutoria. Una hora per setmana a cada curs. Es tracta d’acompanyar i orientar els alumnes, individualment i en grup. Un aspecte important de l’acció tutorial és el diàleg i la cooperació amb les famílies per tal d’aconseguir un objectiu comú
5. Religió. La cursen tots els alumnes. És un aspecte important del Projecte Educatiu del Centre —fidel a l’Ideari de les Escoles Manyanetianes— que han triat els pares en confiar-nos la formació dels seus fills.
QUÈ OFERIM COM A ESCOLA MANYANET?
La secundària és una etapa clau en la formació acadèmica i personal dels nois i noies.
Al Col·legi Manyanet de Reus treballem per oferir una educació integral de qualitat que asseguri que el nostre alumnat acabi amb una sòlida formació acadèmica i humana (educació de d’intel·lecte i el cor).
Fer l’ESO al Col·legi Manyanet de Reus suposa:
- Oferim una formació sòlida i integral, amb una oferta que dóna resposta a tothom i avalada per resultats i avaluacions externes.
- Clima familiar. Els nostres alumnes se senten acompanyats, valorats i estimats com a persones en un ambient familiar i de bona convivència.
- Llengua estrangera.Conscients de la importància del coneixement i domini de l’anglès oferim més hores d’aquesta llengua, s’utilitza en altres matèries no lingüístiques com a llengua vehicular i es programen activitats i intercanvis amb altres escoles estrangeres. Des de 2n d’ESO s’ofereix també el francès com a segona llengua estrangera
- Relació escola-família. La relació entre la família i l’escola és fonamental i l’entesa és necessària. Fomentem la comunicació fluïda, el control immediat de les incidències i l’intercanvi d’informació amb les famílies.
- Innovació pedagògica. En un context on la societat està en canvi continu obliga l’alumnat a una adaptació permanent. Oferim centrar-nos més en l’aprenentatge que en l’ensenyament, per dotar els nois i noies de les eines que el permetin créixer i que ells siguin els protagonistes. En aquest sentit oferim un ensenyament on les tecnologies, l’aprenentatge cooperatiu, el treball competencial i la cultura del pensament comencin a tenir un pes important. Cal per altra banda trobar un equilibri on igualment es treballi també la memòria, el treball personal i es fomenti l’esforç.
- Formació complementària i en valors. Treballem per què els nostres alumnes siguin bones persones i autèntics ciutadans. Els nois i noies participen en activitats d’educació de la salut, internet segura, educació cívica, educació financera, en campanyes de solidaritat, en sortides de convivència
L’aprenentatge dels idiomes és fonamental i s’amplia l’oferta establerta oficialment en el currículum de l’ESO:
- Tres hores setmanals de Llengua anglesa de primer a quart.
- Anglès en altres matèries: ciències naturals, emprenedoria i drama en matèria específica.
- Francès com a segona llengua estrangera a 2n i 3r.
- Preparació per a l’obtenció de títols oficials d’anglès de Cambridge i EOI.
L’escola Pare Manyanet té la qualificació d’Escola Multilingüe. A més, també és un centre GEP (Grup Experimental per al Plurilingüisme).
El sentit de l’acció tutorial és promoure, acompanyar i garantir la formació i creixement integrals i harmònics de cada un dels alumnes.
L’acció tutorial s’ocupa de la vessant orientadora de l’educació, en els àmbits:
- Orientació personal. Ajudar l’alumnat en la seva formació integral i preparació per a la vida, en el sentit de desenvolupar i potenciar les capacitats bàsiques pròpies d’aquestes edats en el camí de la maduració personal.
- Orientació escolar, acadèmica i professional. Dur a terme un assessorament curricular en els diversos itineraris acadèmics dels alumnes i en la preparació de cara al seu futur, fomentant especialment la capacitat de presa de decisions.
- Orientació en el procés d’aprenentatge. Fomentar la capacitació de l’alumnat en els procediments, tècniques i estratègies d’aprenentatge dirigits a la millora del procés educatiu.
El gabinet psicopedagògic intervé en totes aquestes tasques.