EXCURSIONS DEL SEGON TRIMESTRE A L'ESO

1r d'ESO - COVES MERAVELLES

Els alumnes de 1r d’ESO van anar a Benifallet a veure les Coves Meravelles on van aprendre sobre estalactites i estalagmites, així com diverses formes: el bròquil, la bandera, el circ… a més a més, van veure restes del Neolític ja que una de les coves va servir de refugi/llar durant aquest període de la prehistòria. A més a més, durant la Guerra Civil també van ser un amagatall per força gent de Benifallet i de la zona. El dia va acabar amb una mica d’adrenalina pel parc d’aventures i tirolines que també hi ha Benifallet.

2n d'ESO - TARRAGONA

Els alumnes de 2n d’ESO van anar a Tarragona, aprofitant el seu estudi dels grecs i els romans a l’assignatura de socials, van conèixer una Tarragona diferent: Tarraco Romana. Van visitar espais com la plaça del fòrum, el circ, l’amfiteatre… tot un viatge al passat per tal de conèixer els nostres avantpassats i com ens han influenciat al llarg dels anys. Sabeu que hi ha moltes coses del nostre dia a dia que les fem com els romans? 

3r I 4t d'ESO - PARLAMENT DE CATALUNYA I BARRI GÒTIC

Els alumnes de 3rt i 4t, en dies diferents, van viatjar a Barcelona per visitar el Parlament de Catalunya i després van fer una gimcana pel barri gòtic de Barcelona on, a més de descobrir edificis i zones emblemàtiques del propi barri (com la Catedral de Nostra Senyora del Mar), havien de resoldre una sèrie de reptes relacionats amb cada lloc: una imatge, una pedra, un vitrall… on a més de trobar aquests detalls, havien de descobrir la seva història i el perquè eren allà. Una manera lúdica i motivadora d’aprendre història, oi? 

CARTA DES DE LES TRINXERES 4t d'ESO

Projecte de 4t d’ESO a l’assignatura de socials:

Per comprendre i aprofundir en com va ser la Primera Guerra Mundial, els alumnes de 4t d’ESO van realitzar un projecte anomenat “Carta des de les trinxeres” on es va investigar sobre les causes, les conseqüències i en general com va ser la vida en aquest calamitós conflicte, d’aquesta manera, es van dur a terme diverses activitats com fer un comentari d’un mapa polític, fer un mapa mental relatant els motius de l’inici de l’enfrontament o l’anàlisi d’un cartell propagandístic d’un dels dos bàndols militars

Finalment, el projecte va acabar amb els estudiants escrivint una carta posant-se en la pell d’un soldat, explicant com era la situació que estaven vivint a una batalla en concret, adreçant-se a un ésser estimat, per així, entendre com aquesta guerra va canviar a cada combatent que va participar en ella.


REPTE EXPERIMENTA A 3r d'ESO

A l’abril del curs passat, la URV (Universitat Rovira i Virgili), ens va proposar un projecte interessant. Aquest tractava de realitzar un experiment de la nostra elecció per tal de conèixer nous fenòmens químics i investigar sobre ells. 

El nostre grup amb ajuda del nostre padrí/guia de la URV, l’Andreu, ens vam decidir pell fluid fluorescent no newtonià, que estava fet a base de tònica i maizena. Aquest, depenent de la pressió que aplicàvem, la seva viscositat canviava. És a dir: era una espècie de líquid en el qual si li aplicàvem força (un cop de puny) es tornava sòlid. Però, si deixàvem de fer força (deixant la mà morta), es tornava líquid. 
I això no ho és tot, el nostre fluid era fluorescent, per tant, a l’irradiar-lo amb llum ultraviolada es tornava fluorescent. Però… per què? Perquè la tònica té un element anomenat quinina. Aquesta, quan la irradiem es torna fluorescent, aconseguint aquest efecte en el nostre fluid. 

Amb aquest experiment van competir 159 equips, dels quals nosaltres vam ser un equip dels 3 guanyadors, amb el premi BASF i, amb això, vam aconseguir guanyar 150€ per a material de laboratori per a l’escola i la nostra estada al laboratori de la URV, a la Facultat de Química. Però això no ho és tot, ja que per a veure quin dels tres equips guanyava les entrades pel Port Aventura, un equip de gravació de la universitat va venir a tornar a gravar el vídeo de nou, amb nosaltres, però aquesta vegada amb un equipament molt millor, el qual ens permetia tenir una molt més bona qualitat tant a tan a l’hora d’explicar-ho com en l’àmbit audiovisual. Una vegada fet, això ens van indicar una data en la qual anàvem a fer un directe els tres equips guanyadors juntament amb la universitat i quan acabéssim els espectadors podrien votar l’experiment que més els havia agradat. Per a fer això havíem de connectar-nos totes juntes al ‘’live’’ i doncs, vam quedar totes a la casa d’una de nosaltres, i, malauradament aquell dia i els anteriors, havien plogut molt i la connexió no va funcionar. Això va provocar que res del que haviem planificat funcionés i deixant-nos amb la intriga. Tot i això, durant el temps que va anar bé, molts amics i professors/es de l’escola es van connectar per animar-nos i recolzar-nos, cosa que al veure totes aquelles persones que estaven amb nosaltres ens vam sorprendre molt i ens vam posar molt contentes!
Finalment, com que no es va poder fer aquell dia ens van passar una enquesta per a votar, va ser una setmana amb molts nervis per a totes. Després, un dia, ens va arribar a cadascuna de nosaltres un missatge dient que havíem guanyat. L’emoció que vam viure és inexplicable! No ens ho podíem creure! Va ser una gran notícia; ens vam posar a saltar i a cridar d’alegria. Havíem guanyat quatre entrades al Port Aventura! 

Vam estar dies planejant quan anar-hi, i quan al final hi vam ser, ens ho vam passar super bé i vam gaudir al màxim.
I ja sí que sí, aquest dijous 14 d’octubre vam anar a la universitat. Allí vam conèixer a la nostra monitora, l’Anna. Vam començar amb un cas de policies, ens sentíem com en el programa de Crims de TV3, va ser molt emocionant, totes unes forenses! Després vam fer una pausa per a esmorzar i donar una volta per la universitat, descobrint moltes sales increïbles i per a nosaltres, una mica peculiars; ens van explicar per a què servia cada una de les coses que hi havia allí i la gran importància que tenien. Quan vam tornar a la sala vam fer un altre experiment molt divertit i deliciós! Un “nitrogelat “, el qual consistia en fer una barreja de llet, nata, i separar-la en colors (groc, lila i blau), s’havien de fer boletes, però ens vam emocionar una mica i bé, rodones, rodones… No ho van ser, però igualment vam poder veure com es congelava molt de pressa, la nostra barreja estava a -43 °C, ens vam congelar les llengües, tot i així, estava boníssim: gelat de nata, a qui no li agrada?                             
Aquí es va acabar la nostra visita, i vam marxar a casa amb una experiència inoblidable!


Núria, Laia, Ayelen i Irati

EL FANTASMA DE SIR LAWRENCE A 1r d'ESO

La lectura és una de les tasques més importants: llegir ens fa lliures i ens obre portes a mons desconeguts. Llegir ens ajuda a adquirir vocabulari, noves estructures, a corregir l’ortografia, a veure la gramàtica des d’una altra perspectiva… a l’ESO acostumem a treballar les lectures a través de projectes de comprensió on toquem diverses competències i dimensions curriculars. És una manera amena, motivadora i més dinàmica de treballar una lectura on, a més més, l’alumnat se’n sent partícip i animats a llegir. 
 
Aquesta vegada, els alumnes de 1r d’ESO han fet de youtubers en el projecte de català sobre el llibre: "El fantasma de Sir Lawrence" de l’autor Miquel Arguimbau. A més a més, vam tenir el plaer d’acollir a la nostra escola a Miquel Arguimbau, l’autor, ens va venir a veure i els alumnes van poder parlar amb ell i comentar-li aspectes del llibre. 
 
En aquest projecte, l’alumnat de 1r d’ESO, han volgut conscienciar els companys de la importància de llegir i gaudir de la lectura dins del canal: "El club del lector". Mireu els treballs, són molt interessant i estan molt ben fets. En gaudireu! 
Felicitats als artistes!!

MIRANT ELS ESTELS

Portàvem tot el curs especulant sobre si podríem fer el viatge de final de curs. Finalment, va arribar la gran notícia que seria possible fer una sortida, però no el viatge a París. No ens va importar! Aniríem a Esterri d'Àneu,i de totes maneres, va ser una gran il·lusió quan ens ho van dir, ja que no en teníem gaires esperances.

En arribar, ja era l'hora de dinar i vam fer-ho tots junts, al sol i amb música; ens va anar molt bé per connectar amb la natura i sortir de les quatre parets per trencar amb la nostra vida quotidiana, de la rutina diària d'anar a l'escola. De tot el que hi vam fer, una de les activitats que més ens va agradar va ser el ràfting perquè havíem de treballar de manera cooperativa i ens permetia descobrir-nos els uns als altres, ajudant-nos; vam riure tots plegats i per nosaltres deixar-nos gaudir d'aquesta experiència va ser un regal que mai oblidarem.

Parlant de les activitats, una altra va ser l'excursió a l'estany de Sant Maurici que va ser molt gratificant, ja que ens va ajudar a poder valorar la natura, saber com funciona i cuidar-la com cal. A més, vam poder gaudir del paisatge i vam fer unes fotografies molt maques.
D'altra banda, ens vam sentir molt agraïts per l'autonomia que ens van donar els professors durant l'estança al càmping. Això ens va ajudar a relacionar-nos més entre nosaltres i sentir-nos lliures. A les
nits es van intentar fer diverses activitats per complaure tots els gustos, entre elles, mirar els estels.

Els dies van passar volant i quan vam adonar-nos-en ja érem de tornada. De totes maneres, hi havia sentiments oposats, estàvem molt tristos perquè marxàvem d'aquella naturalesa idíl·lica, però també
estàvem satisfets pel vincle que havíem creat amb els professors i amb els nostres companys.

No va ser París, però seran els nostres moments quan mirem els estels.