La Banda-Cobla del col·legi no és nomes una activitat extraescolar, sinó que és una entitat que treballa sobretot per a la formació de músics (sense oblidar l’educació de la persona) i per a la cultura de la nostra ciutat.
Al llarg del curs els nois i noies que formen la banda-cobla compaginen aquesta activitat amb els seus estudis de primària, ESO, batxillerat, universitat o amb els diferents estudis de música de la nostra pròpia escola, conservatori o d’altres.
Durant la setmana es realitzen dos assajos: un els dimarts de les 19 hores fins les 20:30 hores i l’altre els divendres de les 20 hores fins les 21:15 hores.
La Banda treballa peces que puguin ajudar als nostres músics a anar millorant dia a dia, és a dir que s’adapta al seu nivell i alhora una mica exigent per a cadascun dels músics. Des de música original per a banda, bandes sonores de pel·lícules, arranjaments de música clàssica o de música pop. De fet pel que fa al repertori sempre hi ha una part que escull el director i una altra que són els propis músics qui l’escullen.
Pel que fa a la Cobla el repertori és més acotat, balls i pasdobles per quan sortim amb l’ Àliga petita de Reus i Sardanes per ballar a la plaça, sorprenent sempre que podem si tenim algun concert.
A banda de les sortides, cercaviles, processons, concerts i ballades de sardanes, la banda sempre busca altres activitats per tal d’aconseguir una cosa molt important, la cohesió del grup, l’amistat, el companyerisme.
Amb tot això treballem per aconseguir un objectiu clar:
Fer que els músics de la Banda-Cobla s’ho passin molt bé!

L’any 1991, a l’antic Col·legi Mare de Déu del Roser (avui IES Gabriel i Ferrater), i sota la direcció del Pare Joaquim Alqueza, un grup de 31 nens i nenes de tercer a sisè d’EGB, van formar el nucli fundacional del que és avui la Banda-Cobla Pare Manyanet de Reus.
Els primers instruments de què es va disposar, van ser dos requints, sis clarinets, sis saxòfons alts, dos saxòfons tenors, sis trompetes dos fiscorns de banda, dos trombons, dos bombardins, un bombo, una caixa i uns plats; molts d’ells cedits per la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria de Blanes.
El 14 de desembre de 1991, i ja en els nous locals del Col·legi Pare Manyanet, es va presentar a la comunitat educativa del centre i a la ciutat de Reus coincidint amb la inauguració oficial de la nova escola, la Banda del Col·legi. En aquest primera acte, va estar acompanyada per les Bandes del Col·legi Pare Manyanet de Barcelona i Santa Maria de Blanes.
El 27 de juny de 1992, una nova formació es va crear de les mans de P. Joaquim Alqueza. Aquell dia, es presentava oficialment i interpretava tres Sardanes a una plaça Prim que era plena de gom a gom, la Cobla Pare Manyanet.
El 25 de març de1993, coincidint amb el Dia de la Sardana, es va crear una altra formació de Cobla (la cobla segona), la qual augmentava el nombre de músics fins a una trentena.
El dia 16 de desembre de 1994 es va donar una nova empenta a la formació amb l’aparició de la Cobla Femenina, que també es va presentar oficialment a la comunitat educativa del col·legi Pare Manyanet, gràcies sobretot a l’il·lusionat recolzament del Pare Joaquim Roig (D.E.P)
Any rere any la Banda, es feia present a la trobada de Bandes de Catalunya que organitzava la Federació de Bandes, qui va designar la nostra banda per organitzar la trobada de l’any 2001, ensems amb el desè aniversari de la seva fundació.
El curs 2003/2004, agafà la direcció de la banda-cobla (conjuntament amb el P. Joaquim Alqueza) l’Albert Soro, ex-alumne del col·legi i també ex-músic de la nostra Banda-Cobla. Durant dos anys, van treballar conjuntament formant els nostres músics.
L’any 2008, la direcció passà a mans de altres dos ex-alumnes del Pare Joaquim: la Laia Sanahuja qui assoleix la direcció de la Banda i en Marc Balsells qui fa el mateix amb la direcció de la cobla. En aquell moment, la Laia i el Marc veuen la necessitat de crear una escola de Música, per tal de donar formació musical als músics, i garantir-ne l’entrada de nous cada any per fer créixer el planter de la Banda-Cobla.
Des del 2010, la banda organitza la primera setmana de juliol les seves “colònies musicals” , de les quals ja s’han fet 9 edicions que fins al moment, han estat tot un èxit.
En el seu 20è.Aniversari, la Banda va tenir l’honor d’encendre una tronada de la Festa Major de St. Pere de Reus.
Des del 2014, participa al cicle de Concerts “Reus a 4 Bandes” organitzat per la Banda Simfònica de Reus al teatre Bartrina.
L’any 2016, va agafar la Direcció de la Banda en Juan Miguel Marzà de la Salud. Aquest mateix any la cobla és nombrada l’encarregada d’acompanyar amb la seva música l’Àliga petita de Reus, establint així, un compromís més gran amb la ciutat de reus.
Des del curs 2017-2018 fins a dia d’avui el director tant de la Banda com de la Cobla és en Marc Balsells.
Al llarg dels anys, la Banda-Cobla ha realitzat actuacions a pobles i ciutats com ara, Riudoms, les Borges del Camp, Alforja, Prades, Cornudella, La Morera del Montsant, Falset, Bot, Caseres, Xerta, La Sènia, Amposta, l’Hospitalet de l’Infant, Cambrils, Salou, Tarragona, el Vendrell, Roda de Barà, Albinyana, L’Albi, Santa Coloma de Queralt, Seròs, Pontons, Montserrat, Martorell, Barcelona, Terrassa, Vic, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Súria, Encamp, Les Riudellots de la Selva, Lloret de Mar, i un llarg etc....... així com també a pobles de la Catalunya nord, de la comunitat Valenciana, Madrid, Menorca, Alemanya i Itàlia. Cal esmentar també, les diverses actuacions a la nostra ciutat de Reus com ara els cercaviles, les festes de barris, concerts, ballades de sardanes, cavalcades, festes Majors, etc., les quals sempre ens fan un goig especial.
La Banda i la cobla al llarg dels anys ha anat organitzant a banda de les colònies musicals, diferents “master class” de tots els instruments amb professors de gran prestigi, així com també amb directors i compositors que han vingut a treballar amb la nostra banda.
Actualment, la Banda Pare Manyanet està formada per 48 músics de Banda i 12 músics de Cobla; l’Escola de Música la constitueixen 14 professors/es tant de Llenguatge musical com dels diferents instruments de la Banda i Cobla i hi participen 86 alumnes, repartits en diferents cursos i especialitats. L’escola de Música, també, disposa d’una banda d’iniciació on els nens i nenes comencen a treballar en grup (després de dos cursos a la Banda d’iniciació, aquests nens i nenes poden anar a la Banda, actualment, està formada per 13 músics).
El P. Joaquim Alqueza és un sacerdot de la Congregació dels “Fills de la Sagrada Família” , fundada per Sant Josep Manyanet.
Va néixer a Caseres el 27 de setembre de 1937 i va ser ordenat sacerdot el dia 1 d’abril de 1962.
El primer contacte que va tenir amb bandes de música va ser amb la del col·legi de la Misericòrdia de València. Aquesta escola tenia una banda infantil dirigida pel Mestre Cervera i acompanyat pel Sr. Cipriano. Aquest senyor, anys més tard, ajudà al P. Joaquim Alqueza en la formació de la Banda del col·legi Santa Maria de Blanes. En aquesta poble, va fundar una Tuna que va ser la base per fundar, posteriorment, la Banda infantil. Això era l’any 1966.
Veient l’èxit que va representar la Banda per la vila de Blanes, encara es va embarcar en un altre repte. Que fou la creació de la primera cobla infantil que va existir a Catalunya. A l’actualitat, hi ha un centenar de músics professionals que actuen a Cobles, Bandes o Orquestres que van sortir de la Banda-Cobla del Col·legi Santa Maria. Fent una ràpida ullada a les formacions on hi trobem músics sortits del planter del P. Joaquim, trobaríem: Montgrins, Meravella, Selvatana, La principal de la Bisbal, Banda Municipal de Barcelona, entre d’altres.
L’any 1975 el P. Alqueza va ser distingit amb la Medalla al Mèrit Sardanístic per la seva contribució al foment de la sardana.
Quan es va inaugurar el col·legi Pare Manyanet de Reus, el P. Joaquim hi va ser destinat i, ràpidament, va trobar-hi facilitats, tant a les famílies com de les institucions públiques, la qual cosa va fer possible, amb el temps, la formació d’una nova Banda: la Banda Pare Manyanet de Reus. L’obra va tenir molt ressò ciutadà i el recolzament de la comunitat educativa i de la ciutat fet que va fer possible que al mes de juny de 1992 es formés una nova cobla: la Cobla Pare Manyanet de Reus. Dita formació, l’any 1994, va assolir una fita única al món de la sardana i de les cobles, que va ser la creació de la primera i única cobla femenina de tota la història de la sardana.
En aquest mateix any, la Generalitat de Catalunya va concedir la Medalla al Mèrit Cívic a la Congregació de Fills de la Sagrada Família “per la destacada i efectiva feina de divulgació musical que desenvolupen en els centres docents de Catalunya i, especialment, per la sensibilitat en formar músics de Cobla a partir de la iniciativa del Pare Joaquim Alqueza” .
El P. Joaquim va ser, a banda de fundador de Bandes i Cobles, un home lluitador de gran qualitat humana, com a professor i religiós, que ha aconseguit que tot aquest moviment esdevingui una gran família al servei de les pròpies famílies i de l’educació dels fills i alumnes.
També, a la ciutat de Reus, ha deixat una gran quantitat de músics que, a l’actualitat, formen part de diferents cobles, bandes, grups i orquestres, entre les quals trobem les sortides íntegrament del mateix col·legi, com la Reus Jove i la Ciutat de Reus, o d’altres en les quals hi podem trobar músics del planter del Pare Joaquim com la Cobla Reus, Cossetània, Principal de Tarragona, Cobla Sant Jordi ciutat de Barcelona, Principal del Llobregat, Marinada, Ciutat de Cornellà, Maricel, La Principal de la Bisbal, La Banda Municipal de Barcelona, Banda Simfònica de Reus, d’entre d’altres.
Tota l’obra del Pare Joaquim Alqueza, presa en conjunt, el converteix en un personatge d’alt interès social per la projecció d’un esperit treballador amb ganes de triomf, d’una alegria i amistat sense límits que és present en tots i totes les persones que han format i formen la Banda-Cobles, convertint-los, com diu ell mateix, en una gran família.
La gran obra del P. Joaquim Alqueza és tot un art de fer país. Per això l’any 1996, li va ser concedit el guardó de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, la més alta distinció que atorga el Govern català a les persones que han contribuït a fer gran el país.
Per demanar informació, resoldre dubtes o contractar la Banda-Cobla Pare Manyanet podeu posar-vos en contacte trucant al 977330832 o bé enviant unAquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
També podeu visitar el blog de l'escola de música i de la Banda-Cobla.
ACCÉS BLOG